Budgetvriendelijk Turkije: 10 tips om (veel!) geld te besparen

Home » Turkije » Budgetvriendelijk reizen door Turkije

Reizen hoeft helemaal niet duur te zijn, al kan het soms wat puzzelen zijn om binnen je geraamde reisbudget te blijven. Onze roadtrip door Turkije heeft ons laten zien hoe je flink kunt besparen, zowel in het wat prijzigere Istanbul als langs de prachtige west- en zuidkust. Met deze 10 handige tips reis je budgetvriendelijk door Turkije én houd je dus meer geld over om maximaal van de bestemming te genieten.

Stel je reis samen

Boek een vlucht

via Skyscanner

Huur een auto

via Sunny Cars

Boek een activiteit

via GetYourGuide

Stadswandeling

via GuruWalk

TIP 1: Reis buiten het hoogseizoen

April-mei en september-oktober zijn de ideale periodes om naar Turkije te reizen. De temperaturen zijn met 25-30°C nog steeds aangenaam warm, maar de prijzen voor een accommodatie en vluchten liggen iets lager dan in de zomermaanden juni-augustus. Een extra plus is dat je zo ook de drukte van toeristen vermijdt op druk bezochte plaatsen, zoals bijvoorbeeld Cappadocië en Istanbul.

TIP 2: Kies voor lokaal (openbaar) transport

Je kan gemakkelijk geld besparen door te kiezen voor lokale transportmiddelen, zoals de Dolmuş (minibus) of de tram/metro in steden als Istanbul. Zo kun je in Istanbul gemakkelijk verplaatsen met het openbaar vervoer (metro, tram, bus, kabelbaan én ferry) met de elektronische Istanbul Card. Extra handig is dat je maar één kaart hoeft te kopen voor je hele reisgezelschap. De kaart zelf kun je kopen aan een blauwkleurige automaat aan één van de vele metrostations. Als je saldo op is, kun je deze ook aan een automaat opwaarderen. Een ritje kost ongeveer 20 TL (september 2024). Bij het betreden van de halte moet je de kaart één keer per reiziger te scannen. 

Budgetvriendelijke rode Istanbul Card voor een tram. Reizen met het openbaar vervoer helpt je geld te besparen in Turkije.
Budgetvriendelijke ondergrondse kabelbaan in Istanbul. Dit openbaar vervoersmiddel helpt je geld te besparen in Turkije.
Niet geheel budgetvriendelijke gele taxi voor moskee, die je moet vermijden om geld te besparen in Turkije.
Budgetvriendelijke public boat in Dalyan, Turkije. Deze neem je veel goedkoper en zo kan je veel geld besparen.

Publieke boot in Dalyan

Voor onze roadtrip kozen we voor een huurauto. Hoewel dit duurder uitkomt dan de lokale transportmiddelen, was het nog steeds betaalbaar en gaf het ons de vrijheid om op ons eigen tempo te reizen. Op de meeste plekken kun je ook gratis parkeren op straat in plaats van op een betaalde parking. 

Reserveer je huurauto op tijd via Sunny Cars, maar check de prijzen ook nog eens 3 tot 4 weken voor je vertrek. Soms zijn de tarieven gedaald en kan je een betere prijs scoren die tot €100 kan verschillen met je eerste reservatie. Je kan dan een nieuwe huurauto reserveren en de vorige gratis annuleren (tot wel 24 uur op voorhand!). 

TIP 3: Eet in lokanta's of probeer street food

In 2024 had Turkije te maken met hoge inflatie, wat leidde tot een flinke stijging van de prijzen in veel restaurants, vooral die gericht op toeristen. Maar gelukkig kun je nog steeds heel lekker (en veel) eten zonder te veel reisbudget te verliezen. In een lokanta bijvoorbeeld, een traditioneel Turks eethuis, kun je huisgemaakte maaltijden eten tegen zeer schappelijke prijzen. Ook de street food is verrukkelijk en meestal goedkoop. Enkele must-tries:

  • Simit (Turkse bagel)
  • Balik Emek (Turks broodje met geroosterde makreel)
  • Gözleme (gevulde pannenkoek)
  • Kavrulmuş mısır (geroosterde maïs)
  • Döner kebap of dürüms

Zelfs dessertjes vind je in straatkiosken, zoals Baklava en Sutlak (rijstpudding). Onze twee topfavoriete zoetigheden zijn zonder twijfel Peynir Helvası (deze Turkse delicatesse vind je in çanakkale op dit adres!) en Sıcak Lokma (vergelijkbaar met mini oliebollen). 

Er zijn dus genoeg budgetvriendelijke mogelijkheden om de lokale keuken te proeven én tegelijkertijd je budget goed in de gaten te houden. In restaurants reken ze ook op zo’n 10% fooi.
Çanakkale Uludağoğulları Helvacılık

Peynir Helvası

Dürum in Avanos, Turkije.

Dürum

Sıcak Lokma in Istanbul, Turkije.

Sıcak Lokma

TIP 4: overnacht in een appartement of homestay

Overweeg om in een appartement, B&B of homestay te verblijven in plaats van een (vaak duur) hotel. Niet alleen is het goedkoper, je hebt ook meer flexibiliteit. In een appartement kun je bijvoorbeeld eens zelf koken of mezze’s van op de markt bereiden, waarmee je flink wat geld kunt besparen. Airbnb kan handig zijn om een appartement of homestay te vinden, maar in Turkije zijn de lokale platforms Sahibinden of Otelden.com gebruikelijker. Wij zijn het meest vertrouwd met Booking.com, waar je tegenwoordig ook appartementen en homestays kunt boeken en gratis annuleren. Hostels zijn ook betaalbare opties, vooral in steden als Istanbul en regio’s als Cappadocië en Antalya.  
De buitenkant van de rots waarin Avilla Cave Hotel is gebouwd in Cappadocië, Turkije.
Kleurrijke kussens liggen in de hotelkamer van Avilla Cave hotel, in Cappadocië, Turkije.

TIP 5: NEEM HOOFDDOEK MEE NAAR RELIGIEUZE PLEKKEN

Als je van plan bent om moskeeën te bezoeken tijdens je reis door Turkije, is het handig om altijd een hoofddoek of een grote sjaal bij je te hebben. Heb je er thuis nog een liggen? Neem die dan zeker mee. Bij bekende moskeeën, zoals de Hagia Sophia in Istanbul, kun je sjaals en hoofddoeken kopen, vaak voor een schappelijke prijs. Veel andere moskeeën bieden bezoekers gratis bedekkende kleding aan. Dit bespaart niet alleen geld, maar is ook een duurzamere keuze, omdat je zo voorkomt dat je iets koopt dat je waarschijnlijk maar één keer gebruikt. Zo reis je niet alleen voordeliger, maar ook milieubewuster.

TIP 6: Onderhandel in de bazaars

Noten in Grand Bazaar in Istanbul

TIP 7: Bereid je bezoek aan bezienswaardigheden voor

Met een beetje planning kun je slim omgaan met kosten voor bezienswaardigheden in Turkije. Door vooraf tickets te regelen voor populaire plekken zoals de Hagia Sophia of een boottocht op de Bosporus, zodat je onverwachte kosten en lange wachttijden kunt vermijden. Wij kochten onze tickets via GetYourGuide. Je krijgt je toegangstickets in een overzichtelijke app en moet dus niets uitprinten!

Powered by GetYourGuide

Ben je van plan veel musea en historische plekken te bezoeken? Overweeg dan de Museum Pass, waarmee je toegang krijgt tot meerdere culturele hoogtepunten. Er zijn passen specifiek voor Istanbul, Cappadocië of zelfs heel Turkije. Voor meer informatie kun je terecht op de officiële website van Müze. Reken wel goed uit: soms wil je misschien niet alles zien wat is inbegrepen in de combipass en kom je misschoen goedkoper uit door aparte tickets te kopen.

Natuurlijk zijn er ook veel gratis bezienswaardigheden, zoals de Süleymaniye en Blauwe Moskee in Istanbul. Ook wandeltochten door de stad en natuur zijn kosteloos! Al beginnen ze voor wandeltochten tegenwoordig ook wel een centje te vragen, zoals in Ilhara Valley in Cappadocië. Houd er ook rekening mee dat voor sommige stranden inkom wordt gevraagd; dit geldt ook voor bepaalde uitkijkpunten in Cappadocië, waar de entree vaak tussen de 20 en 40 TL ligt (0,50 tot 1 euro).

TIP 8: DATAROAMING via E-sim

Turkije maakt geen deel uit van de Europese Unie. De meeste Belgische en Nederlandse providers beperken hun standaard aanbod tot landen in de Europese Unie. Hierdoor kunnen roamingkosten sterk oplopen wanneer je je data aanzet op Turkse bodem. Wij kochten op voorhand een e-Sim en konden op deze manier net zoals thuis overal in Turkije onze dataroaming aanzetten. Er zijn heel veel aanbieders voor een e-sim, maar je kan dit ook gemakkelijk aankopen via Bol.com. Je kiest een bundel die bij jou past: wij namen elk 10 GB voor €13 voor een roadtrip van 14 dagen en kwamen daar allebei nipt mee toe – wij maakten redelijk veel gebruik van de data om te navigeren.

Een e-sim is een digitale simkaart die je via e-mail of SMS kunt activeren. Je eigen fysieke simkaart blijft dus gewoon zitten, maar wordt even uitgeschakeld terwijl je je buiten de Europese Unie bevindt. Je schakelt de tijdelijke e-sim in en kunt je smartphone gewoon zoals thuis blijven gebruiken, inclusief WhatsApp!

Heb je een smartphone waarin twee fysieke simkaarten passen, dan kan het goedkoper zijn om een lokale simkaart te kopen bij Turkcell of Vodafone. Vaak kun je voor een paar euro’s een databundel krijgen. Uiteraard kun je ook eens even helemaal ontkoppelen van sociale media en oldskool gebruik te maken van gratis wifi in hotels, cafés en restaurants. 

TIP 9: Betaal met je contactloze bankkaart

In Turkije kun je bijna overal contactloos betalen met Maestro, MasterCard en Visa – zelfs op veel markten en in kleine eetcafés werkt dit meestal probleemloos. Toch hebben we af en toe grotere sommen contant opgenomen, wat handig bleek op markten en voor kortingen bij contante betalingen, zoals bij het boeken van onze ballonvaart in Cappadocië. Fooi, souvenirs en onverwachte uitgaven betaalden we meestal ook in cash. 
Houd er wel rekening mee dat contant geld opnemen vaak gepaard gaat met een hoge commissie, van zo’n 6 tot 10% afhankelijk van de bank. Daarom is het slim om grotere bedragen in één keer op te nemen en, waar mogelijk, de bankkaart te gebruiken.
Papieren geld van Turkije. Besparen doe je door met de kaart te betalen.

TIP 10: BEZOEK MINDER BEKENDE BESTEMMINGEN

Drukbezochte plaatsen zoals Istanbul, Cappadocië en Antalya kunnen duurder uitvallen. Tijdens onze roadtrip door Turkije bezochten we ook minder bekende bestemmingen, waar de prijzen voor accommodatie en restaurants vaak lager zijn. Als je onderweg bent, is het dus slim om ook een paar minder bekende parels op je must-visit lijstje te zetten, zoals Çanakkale, Assos, Selçuk, Konya en de Zwarte Zee-regio. Deze plekken zijn niet alleen rustiger, maar ook minder duur.

Dit geldt ook voor stranden. Wat ons opviel langs de westkust, was dat we als buitenlandse bezoekers vaak een kleine toegangsprijs moesten betalen om het strand op te mogen. Soms moesten Turkse bezoekers dit ook, maar tegen een lager bedrag. Gelukkig zijn er nog veel baaitjes waar je gratis kunt zwemmen, hoewel deze plekken meestal geen sanitaire voorzieningen of eetkraampjes hebben. Een aanrader voor een gratis en relaxed strand is Badavut in Ayvalik – hier kun je de hele dag genieten zonder extra kosten.

Assos

çanakkale, turkije

Çanakkale

Scroll naar boven