Navigeer snel naar
Scoor een tweedehandscamera
via Cameranu
Verkoop je camera
via Cameranu
Shop tweedehands lenzen
via Cameranu
Fotograferen is voor ons, net als voor vele reizenden* en bloggers, een onmisbare activiteit om onze avonturen vast te leggen. Een goed functionerende camera kan het verschil maken, ongeacht welke reis je onderneemt. Ook wij reizen altijd met een uitgebreide uitrusting: een drone, spiegelreflexcamera, groothoeklens, wildlife lens… Kostbare materialen die niet zelden worden vervangen voordat hun levensduur voorbij is. Maar moet je echt altijd investeren in een gloednieuw exemplaar? Of is een tweedehandscamera een slimme(re) keuze? Wij gingen op roadtrip door Turkije met een sublieme tweedehandscamera van Cameranu en delen in dit artikel onze eerlijke ervaring. Zo ontdek je snel of een tweedehandscamera een verstandige en duurzame investering is.
* “Reizenden” klinkt taalkundig misschien wat gek, maar is een inclusief alternatief voor ‘reizigers’ of ‘reizigsters’. Onze artikelen schrijven we in inclusieve taal. Zo proberen we bij te dragen aan een reisgemeenschap waarin iedereen zich welkom en aangesproken voelt.
De foto's van deze reis werden gemaakt met de sublieme tweedehands Sony A7 III van Cameranu !
via Cameranu
via Cameranu
via Cameranu
Dit artikel bevat gesponsorde content
Nog voordat onze reis begon, doken we in het tweedehandsaanbod op de website van Cameranu. Wat ons meteen opviel, was het ruime assortiment aan occasiecamera’s. Terwijl andere aanbieders de nadruk leggen op nieuwe producten, staat bij Cameranu de categorie tweedehandsartikelen prominent bovenaan. Voor ons was dat een groot pluspunt, omdat dit laat zien dat tweedehandsproducten een centrale plaats innemen in hun aanbod. Ze worden niet ergens verstopt achter een vergeten tabblad, maar zijn onmiskenbaar aanwezig op de website. Raak je de weg kwijt in het aanbod, dan helpt één van de medewerkers je graag verder, zowel online als op locatie.
Na onze keuze voor de tweedehands Sony A7 III werd de camera bij ons thuis geleverd in een superieure beschermverpakking. Toen we het pakket voorzichtig openden, ontstond er enige twijfel: is dit echt een tweedehands camera? De camera verkeerde in een uitstekende fysieke staat, wat geen enkele aanwijzing gaf over de avonturen die hij mogelijk al had meegemaakt. Zowel de bijgeleverde lens als het scherm en de knoppen vertoonden geen enkel spoor van gebruik, wat volledig tegen onze verwachtingen inging.
Die fysieke staat van een tweedehandscamera speelt voor ons een belangrijke rol in de prijs. Zo merkten we in onze research dat er modellen beschikbaar zijn die variëren van ‘duidelijke gebruikssporen’ tot ‘als nieuw’. Als je, net zoals wij, kiest voor een camera die er nog als nieuw uitziet, betaal je vanzelfsprekend iets meer dan voor een exemplaar met zichtbare krasjes. Een nieuwe Sony A7 III kost ongeveer €1.400 (september 2024), terwijl je een tweedehands kunt vinden voor de helft van dat bedrag (!). Als gebruikssporen je niet storen, kun je dus flink besparen met de aankoop van een tweedehandscamera.
Uiteraard is het uiterlijk echter niet het belangrijkste bij een camera. Met het nodige vertrouwen, maar toch met een klein hartje, vertrokken we vervolgens met de tweedehandscamera richting Turkije. Daar werd de camera op de proef gesteld in allerlei uiteenlopende omstandigheden: van het bruisende, chaotische Istanbul tot de sprookjesachtige landschappen in Cappadocië. We daagden hem uit met temperaturen tot wel 36 °C, op korrelige zandstranden en op onnoemelijke hoogten. Op geen enkel moment werd de tweedehandscamera gespaard en beleefde hij al onze avonturen mee vanop de eerste rij.
In het levendige Istanbul kreeg de tweedehandscamera meteen de kans om zijn waarde te bewijzen. Om Davo’s nek bungelend, manoeuvreerden we ons door de smalle, benauwde souks en trotseerden we de drukte van de stad. Dankzij de korte sluitertijd konden unieke momenten moeiteloos worden vastgelegd, terwijl de beeldstabilisatie onmisbaar bleek wanneer stilstaan geen optie was. Perfect om mee te surfen op het tempo van Istanbul, als je het ons vraagt.
Ook bij indoor activiteiten paste de camera op automatische stand zich direct aan de lichtomstandigheden aan. Het ontbreken van natuurlijk zonlicht bleek geen belemmering om snel door te blijven fotograferen, waarbij de automatische modus vlot de nodige aanpassingen deed. Buiten, wanneer de fel stralende zon ons soms verblindde, bood de elektronische zoeker uitkomst en bracht het onderwerp haarscherp in beeld.
Zelfs in lokale restaurants, foodtrucks of aan het ontbijtbuffet gedroeg de camera zich als een doorgewinterde professional bij het vastleggen van regionale delicatessen. Close-ups leken dan ook de sterke kant van onze reisgenoot, want de lens die we gebruikten (Sony EF 28-60mm) bleek minder geschikt voor het fotograferen van brede landschappen. Het leerde ons dat het meezeulen van een grotere lens tóch ook zijn voordelen kan hebben. En ook die lenzen kun je dus tweedehands op de kop tikken bij Cameranu!
Hoewel onze dagen vroeg begonnen en laat eindigden, hield de batterij moeiteloos stand, zelfs na vele actieve uren. De batterijduur was echter een van onze grootste zorgen voor de reis, maar de vooringenomenheid dat er wellicht een addertje onder het gras zou zitten op dit onderdeel, werd volledig weggenomen eens ter plaatse. Waar we bij andere, zelfs nieuwere (!) modellen vaak zuinig moesten zijn met het batterijverbruik, was dat bij deze tweedehandscamera absoluut niet het geval. Erbij vermelden we wel graag dat we enkel fotografeerden met de camera en dat de batterij wellicht minder lang zou meegaan wanneer je er in hoge kwaliteit urenlang mee filmt.
Tijdens onze zoektocht ontdekten we dat CameraNu één jaar garantie biedt op hun tweedehands producten. Dit sluit aan bij de wettelijke minimumgarantie voor tweedehandsartikelen, wat echter korter is dan de twee jaar garantie die geldt voor nieuwe producten. Toch bood deze termijn ons voldoende zekerheid en versterkte het ons vertrouwen in de kwaliteit van hun aanbod. Een winkel zou immers geen garantie geven op een product waar ze zelf niet achter staan, toch?
We kijken met een brede glimlach terug op onze reis door Turkije, mede dankzij de succesvolle prestaties van onze tweedehandscamera van Cameranu. Hoewel we tijdens onze reizen veel bezig zijn met duurzaamheid, kwam het nooit eerder in ons op een tweedehandscamera te vertrouwen, laat staan aanschaffen.
Op de terugvlucht waren we dan ook unaniem: een tweedehandscamera is écht een verstandige investering. Niet alleen de prijs doet ons overstag gaan, maar voornamelijk de grote impact die je teweegbrengt met het oog op duurzaamheid. Door een tweedehandscamera te verkiezen boven een splinternieuw model draag je namelijk bij aan de verkleining van de (al veel te grote) afvalberg en geef je perfect herbruikbare producten een tweede leven. En met die gedachte kun je ongetwijfeld, net als wij, éxtra genieten van die prachtige reizen op je bucketlist.
Ben je na het lezen van onze review nog niet helemaal overtuigd om die tweedehandscamera aan te schaffen? Vuur al je kritische vragen gerust af op een medewerker van Cameranu via mail, telefoon, chat of fysiek in een winkel en maak je eigen beslissing!
Ook overtuigd om, net als wij, op reis te gaan met een hoogwaardige tweedehands camera van Cameranu? Ontdek hun uitgebreid aanbod en geef een topcamera een tweede leven. Zo maak je niet alleen een duurzame keuze, maar ook een slimme voor je portemonnee!
Scoor hier jouw perfecte match en laat het fotograferen van avonturen beginnen!
Vind je onze reistips leuk en wil je ons steunen? We waarderen het enorm als je ons steunt door je reis, huurauto, activiteit, of iets anders via onze linkjes te boeken!
© REISVONK – Met een reislustig hart geschreven sinds 2023.
Alle rechten voorbehouden. Zou je zo lief willen zijn om geen inhoud en foto’s van deze site te gebruiken zonder toestemming? Thanks a lot!