Stel je reis samen
Boek een verblijf
via Booking.com
Boek een vlucht
via Skyscanner
Boek een activiteit
via GetYourGuide
Shop reisgadgets
via Bol.com
In tegenstelling tot sommige andere Afrikaanse landen, kan je Gambia beschouwen als relatief veilig. Het land kent algemeen weinig criminaliteit, maar aangezien het toch ook één van de armste van het continent is, ga je best niet geheel onvoorbereid op stap. Hieronder sommen we enkele voorzorgsmaatregelen op die je kunt nemen tijdens je verblijf in Gambia.
via Booking.com
via Skyscanner
via GetYourGuide
via Bol.com
Je doet er goed aan om je kostbare bezittingen op je lichaam (onder je kledij) te dragen en extra aandachtig te zijn op drukke plaatsen zoals markten, taxiplaatsen, aan de ferry’s. Je gaat best niet alleen op straat in het donker, omdat er weinig straatverlichting is en de (zand)wegen er vaak slecht bijliggen. Bovendien rijden ook niet alle auto’s met verlichting.
Gambiaanse Dalasi haal je best af in een officieel bankkantoor (zoals GTBank), waar dag en nacht een bewaker je verwelkomt. Zorg dat je steeds cash op zak hebt, omdat het gebruik van een bankkaart niet zo gebruikelijk is als in België.
Politieposten beveiligen op veel plaatsen de toegang tot de bars, clubs en omliggende hotels, waardoor je ook na zonsondergang kunt genieten van je avondje uit. In Kololi is er bovendien een politiekantoor voor toeristen, waar je hartelijk wordt ontvangen en je gemakkelijk je visum kan verlengen.
Het kraantjeswater is in Gambia niet drinkbaar, dus flessenwater is tijdens je verblijf je beste vriend. Restaurants in en rond de hotels houden daar rekening mee, dus hier zouden zich niet al te veel problemen mogen voordoen. Er geldt een hoog risico op malaria in heel het land, dus hiervoor dien je muggenwerende maatregelen te treffen. Verder is de gezondheidszorg in Gambia niet voldoende. Er is vaak geen goede medicatie beschikbaar. Dit houdt in dat je vervoer nodig hebt naar een ander land, mocht je ziek worden. Vraag bij je verzekeringsmaatschappij na of je hiervoor verzekerd bent. Neem voor recente informatie contact op met een expert in tropische geneeskunde of neem een kijkje op de website van Wanda.
Alle reizenden, maar voornamelijk vrouwelijke bezoekers dienen bijzonder voorzichtig te zijn met jonge mannen die plaatselijk bekend staan als ‘bumsters’ of ‘hustlers’. Ze benaderen toeristen, voornamelijk op straat en op de stranden, en bieden hulp aan in allerlei vormen: taxichauffeur, gids etc. Wees beleefd maar vastberaden in het weigeren van ongewenste hulp of pogingen tot een gesprek. Excursies boek je best bij erkende gidsen, die hiervan ook steeds een bewijsje kunnen voorleggen. Bovendien staat Gambia ook bekend voor het levendige sekstoerisme, waarbij het belangrijk is om te weten dat deze praktijken niet strafbaar zolang de betrokken partijen meerderjarig zijn.
De ferry tussen Banjul en Barra is een belangrijk vervoersmiddel over de Gambia Rivier. Het kan er heel druk worden en de veiligheidsmaatregelen voldoen niet aan Europese standaarden. Vermijd bovendien om de ferry te gebruiken na zonsondergang.
Verder worden er ‘pirogues’ (houten kano’s) gebruikt om de rivier over te steken. Ook deze worden vaak te zwaar beladen en zijn te vermijden. Dien je je toch hiermee te verplaatsen, zorg dan dat je een reddingsvest hebt.
Je verplaatsen doorheen Gambia kan je op verschillende manieren. Zo kan je gebruik maken van toeristentaxi’s. Deze zijn herkenbaar aan hun groene kleur en unieke nummer op de zijkanten. De prijzen van toeristentaxi’s liggen vast, maar zijn hierdoor uiteraard ietsje duurder dan andere opties. Je betaalt immers om privé vervoerd te worden en moet niet onderhandelen met de chauffeur.
Er zijn ook lokale taxi’s, ook wel ‘bush taxi’s’ genoemd. Deze herken je dan weer aan hun gele kleur met (vaak) een groene streep. Dit vervoersmiddel wordt door locals veel gebruikt en houdt in dat je een taxi deelt met anderen die in dezelfde richting rijden. De bestuurder zet je in grote lijnen af waar je wilt, maar zal geen grote omwegen maken of off-road van de hoofdwegen gaan. Een taxi delen kan een leuke ervaring zijn, maar je let best op je spullen als de deuren opengaan.
Je kan ook gebruikmaken van de ‘mini van’s’, die je in alle kleuren ziet rondrijden. Dit is wellicht de meest risicovolle manier van reizen, gezien de meeste busjes in een vreselijke staat verkeren en er gewoonweg geen gordels zijn. Ook rijden deze busjes vaak met de schuifdeuren open. Wil je toch op deze lokale manier reizen, ga dan in de rijrichting langs de weg staan en luister naar de bestemming die wordt afgeroepen vanuit het busje. Doe teken dat je wilt opstappen en betaal de portier (voor omgerekend €0,50 geraak je al heel ver).
Vind je onze reistips leuk en wil je ons steunen? We waarderen het enorm als je ons steunt door je reis, huurauto, activiteit, of iets anders via onze linkjes te boeken!
© REISVONK – Met een reislustig hart geschreven sinds 2023.
Alle rechten voorbehouden. Zou je zo lief willen zijn om geen inhoud en foto’s van deze site te gebruiken zonder toestemming? Thanks a lot!