Stel je reis samen
Boek een verblijf
via Booking
Boek een vlucht
via Skyscanner
Huur een driver
via REISVONK
Boek een activiteit
via GetYourGuide
Shop reisgadgets
via Bol.com
Een absoluut hoogtepunt tijdens je reis in Oeganda is de ontmoeting met de zeldzame berggorilla’s in Bwindi Impenetrable National Park. De kans om oog in oog te staan met ‘s werelds meest bedreigde primaten is een ervaring van onschatbare waarde. Een gorillatrekking is een exclusieve activiteit die enkel mogelijk is in Oeganda, DR Congo en Rwanda. Ondanks het hoge prijskaartje dat aan deze activiteit vasthangt en zonder 100% garantie de dieren te spotten, is het een wel te overwegen uitstap. Wij waagden ons aan een sprong in het diepe en vulden ons hart met de gorillafamilie Bweza in het bergregenwoud van Bwindi.
via Booking
via Skyscanner
via REISVONK
via GetYourGuide
via Bol.com
Bwindi Impenetrable National Park ligt in het zuidwestelijke deel van Oeganda. De oppervlakte van dit tropische bergregenwoud is maar liefst 321 km² (!) groot. Meer dan 60% van het regenwoud ligt 2.000 meter boven de zeespiegel.
De wegen naar de trekkingsregio’s zijn dan ook uitdagender in vergelijking met andere nationale parken in Oeganda. Eenmaal je de hoofdweg verlaat, kom je uit op kronkelige, hobbelige en onverharde wegen. De rit kan dus spannend worden bij hevige regenval. Langs de weg zie je veel locals grote rotsen fijnhakken tot grind, een bekend beroep in dit district.
Afhankelijk van in welke trekkingsregio je verblijft of een gorillatrekking doet (zie verder), ligt het nationale park van Bwindi op ongeveer 7,5 uur rijden van Kampala (465 km) en ongeveer 7 uur rijden van Fort Portal (350 km).
Een vergunning voor een gorillatrekking in Oeganda kost $ 700, inclusief $40 inkom voor Bwindi Impenetrable National Park. De belangrijkste reden dat deze vergunningen zo duur zijn, is dat het behoud en de bescherming van de berggorilla’s grotendeels afhangt van deze inkomsten. De Oegandese overheid verdeelt de gelden van de vergunningen over verschillende posten. Het grootste deel gaat naar de bescherming van het regenwoud en de berggorilla’s die er leven. Ook gaat er 10% naar de lokale gemeenschappen. Dus hoewel vergunningen voor een gorillatrekking een grote hap nemen uit jouw reisbudget, is het wel fijn om te weten dat je bijdraagt aan het behoud van deze zeldzame diersoort. Dagelijks worden zo’n 170 vergunningen verleend voor een trekking.
Wist je dat? Een gorillatrekking in Rwanda $1.500 en in DR Congo $400 kost? Een trekking in Rwanda is vergelijkbaar met Oeganda. Hoewel een trekking in DR Congo dus het voordeligst is, is het minder veilig vanwege rebellengroepen.
Kies je voor een gorilla habituation (deze ervaring is vergelijkbaar met de Chimp Habituation), dan kost de vergunning $ 1.500 per persoon. Dagelijks worden er slechts 4 vergunningen gegeven om het gewenningsproces van de berggorilla’s te beleven.
Een vergunning voor een gorillatrekking of habituation koop je bij de Ugandan Wildlife Authority (UWA). Er zijn twee opties: je vraagt een vergunning aan via een lokale reisgids of je boekt zelfstandig een vergunning bij de UWA. Wij raden de eerste optie aan, omdat de communicatie met de UWA soms moeizaam verloopt en ze nog volop bezig zijn met de digitalisering van de vergunningen.
TIP! Bij de aankoop van je vergunning kun je aangeven in welke regio de gorilla trekking wilt doen. Let wel: een habituation kun je enkel meevolgen in Rushaga.
Bwindi Impenetrable National Park werd verdeeld in vier regio’s: Rushaga, Nkuringo, Buhoma en Ruhija. De regio’s komen overeen met de locaties waar je een gorillatrekking kunt doen. Hoewel in elke regio een trekking mogelijk is, zijn er enkele verschillen op het vlak van bereikbaarheid, hoogte en trekervaring.
Bij de aankoop van je vergunning kun je jouw voorkeur doorgeven. De regio waar de trekking doorgaat zal dan ook op jouw vergunning staan. Om je te helpen kiezen, vertellen we hieronder wat meer over de vier trekkingsregio’s in Bwindi.
Op onderstaande kaart staan de vier toegangspoorten van de regio’s aangeduid:
De regio Rushaga ligt in het zuidoosten van Bwindi Impenetrable National Park. Het is de omgeving waar de meeste gorillafamilies leven – acht om precies te zijn. De gekende families heten Bweza, Busingye, Nshongi, Kahungye, Mishaya, Bikingi, Mucunguzi en Rwiigi. De hoeveelheid gorillafamilies is dé reden waarom we Rushaga momenteel beschouwen als de plek waar je met 99% zekerheid berggorilla’s zult vinden.
Bovendien is Rushaga de enige regio waar je ook de gorilla habituation (een proces waarin gorilla’s wennen aan de aanwezigheid van mensen) kunt beleven.
Op ongeveer 20 km rijden van Rushaga ligt Nkuringo. In deze regio leeft de gorillagroep Nkuringo, die – volgens de laatste rapporteringen – bestaat uit 14 leden. Nkuringo ligt op een grotere hoogte dan Rushaga. Daarom is de regio voornamelijk aan te raden voor reizenden die houden van uitdagende en lange (klim)trekkingen naar de gorilla’s.
In het noordwesten van Bwindi Impenetrable National Park ligt Buhoma. Deze regio is gemakkelijk bereikbaar voor reizenden die van het Queen Elisabeth National Park komen (1,5 uur rijden). In Buhoma leeft de Mubare, de oudste en bekendste gorillafamilie van Bwindi. Al sinds 1993 wordt deze familie bezocht door reizenden.
Tot slot rest er nog Ruhija in het noordoosten van Bwindi Impenetrable National Park. Deze plek is de thuishaven van 3 gorillafamilies: Bitukara, Kyaguriro en Orozugu. Wat deze regio onderscheidt van de anderen is dat de oppervlakte op 2.350 meter (!) hoogte ligt. Hierdoor is Ruhija de koudste plek voor gorillatrekkingen, maar het is ook de regio waar je een grotere kans hebt op het spotten van bergolifanten.
Wij kozen voor Rushaga omdat hier de meeste gorillafamilies wonen. Op deze manier wilden we onze kans op een succesvolle gorillatrekking verhogen. Lees verder over onze trekkingservaring in Rushaga.
Hoewel we nog steeds blij zijn met onze keuze, zouden we een volgende keer kiezen voor Ruhija. Het lijkt ons super gaaf om een trekking te doen in de hoogste en koudste regio!
In de vier regio’s van Bwindi zijn verschillende budget, middenklasse en luxe accommodaties. Je kiest best voor een accommodatie in de regio waar de gorillatrekking doorgaat. Zo ben je op de ochtend van de trekking niet te lang onderweg.
Wij kozen voor een verblijf in de unieke Rushaga Gorilla Lodge. De lodge ligt op amper 10 min. rijden (en 20-30 min. wandelen) van het bezoekerscentrum. Voor elke prijsklasse is er een optie. Je kiest tussen 1) je eigen tent opzetten vanaf $20/nacht, 2) een standaard één- of tweepersoonskamer vanaf $120/nacht of 3) een luxe cottage vanaf $170/nacht. De prijzen zijn afhankelijk van je verblijftype + maaltijdenformule (exclusief of inclusief ontbijt of een all-in formule). Actuele prijzen vind je op de website van Rushaga Gorilla Lodge.
TIP! Bestel een lunchpakket de avond voorafgaand aan de gorilla trekking - lekker voor onderweg!
Wij verbleven 2 nachten in een standaard tweepersoonskamer met een prachtig uitzicht op het omliggende tropische bos. We boekten onze kamer inclusief ontbijt, exclusief lunch en diner. Ter plaatse beslisten we om toch te lunchen en te dineren in de lodge, onder meer omdat ze superlekker eten serveren en er in de nabije omgeving weinig tot geen andere opties zijn. Voor een lunch betaal je $10 per persoon en voor een 3-gangendiner $20 per persoon.
In de vooravond trakteert de lokale Rushaga Women Group je op een dans en zang performance. Wat een power! Je bent vrij om een donatie te geven of handgemaakte souvenirs van hen te kopen. De inkomsten gaan naar de school van hun kinderen.
Een gorilla trekking is een unieke ervaring en nog aangenamer als je je goed voorbereidt. Op sommige plekken is het tropische bergregenwoud namelijk niet altijd even warm. Met deze survivalkit wordt de gorillatrekking een onvergetelijke belevenis:
» Wandelschoenen: stevig en waterdicht!
» Hoge en dikke sokken: om je broek in je sokken te steken, zodat je beschermd bent tegen insecten.
» Lange broek, T-shirt met lange mouwen en/of fleece/trui
» Regenjas (of poncho)
» (Tuin)handschoenen: kun je vaak ook huren bij je accommodatie.
» Rugzak: waterdicht, niet te groot en met beperkte inhoud.
» Drinkwater: min. 1-1,5 liter p.p.
» Snacks en/of lunchpakket: maar niet uit je rugzak nemen of eten in het bijzijn van de gorilla’s.
» Insecten-/muggenspray
» Mondmasker (!): de rangers vragen om in het bijzijn van de gorilla’s een mondmasker te dragen.
» Camera/fototoestel (+ beschermhoes)
Vergeet zeker ook je vergunning en paspoort niet mee te nemen op de dag van de trekking! Ter plaatse controleren de rangers of alle gegevens kloppen.
De gorilla trekking start in het bezoekerscentrum van Rushaga – of elders wanneer je in een andere regio trekt. Bij aankomst in het bezoekerscentrum overhandig je jouw vergunning en paspoort ter controle.
Bij de aankoop van je vergunning kun je jouw voorkeur doorgeven. De regio waar de trekking doorgaat zal dan ook op jouw vergunning staan. Om je te helpen kiezen, vertellen we hieronder wat meer over de vier trekkingsregio’s in Bwindi.
Om 7u30 start de openingsceremonie met een actieve culturele dans door leden van de Rushaga gemeenschap, de Ndenga group. Terwijl de rangers of je lokale gids zich bezighouden met de controle van je vergunning en paspoort, geniet jij van de ceremonie.
Rond 8u start de briefing. Tijdens de briefing krijg je uitleg over het regenwoud, de berggorilla’s en de regels die je dient te volgen. Daarna verdelen de rangers de groepen en wijzen ze aan elke groep een gorillafamilie toe. Een groep bestaat uit max. 8 personen. Vóór je vertrekt krijg je nog een gratis wandelstok, superhandig om onderweg je evenwicht mee te bewaren! Er is ook de mogelijkheid om een “porter” of (in het Nederlands) “een drager” in te huren voor een bedrag van $15. Een drager ontfermt zich over jou en je rugzak tijdens de trektocht. Lees verder waarom we het écht aanraden een drager in te huren!
Rond 8u30 start de trekking naar de berggorilla’s. De wandeling is dé perfecte gelegenheid om kennis te maken met de andere reizenden uit je groep, de rangers en je drager. Terwijl je interessante gesprekken voert, bots je op een prachtig stuk natuur met de meest waanzinnige uitzichten. Het is echt verbazingwekkend hoe mooi dit bergregenwoud is!
Over de duur van de wandeling – vooraleer je de gorillafamilie bereikt – wordt enorm veel geschreven. Sommige reizenden doen er 5-7 uren over, anderen bereiken hun gorillagroep na amper 1 uur wandelen. Wij behoorden (helaas toch wel) tot de tweede groep. Na een klein uur wandelen, wat op zich wel een pittig parcours was, bereikten we onze gorillafamilie. Achteraf gezien vonden we het jammer dat we hen zo snel vonden. Het bergregenwoud is namelijk écht de mooiste plek waar we ooit gewandeld hebben. Wat ons betreft had dit dus veel langer mogen duren. Anderzijds is het ook fijn dat je niet helemaal uitgeput bent en op een relaxte manier de berggorilla’s kunt bewonderen.
Wij zochten en vonden de gorillafamilie Bweza. Deze groep is vernoemd naar de dominante zilverrug Bweza, die in 2012 de Nshongi familie verliet en zijn eigen familie vormde. Onze ranger vertelde dat het onvermijdelijk was dat de Nshongi familie uiteindelijk zou breken, want het was de grootste gorillafamilie in Bwindi met meerdere zilverruggen. De concurrentie en machtstrijd was dus groot. Voor zover de rangers weten, bestaat familie Bweza momenteel (2023) uit 12 leden, waaronder 2 zilverruggen, 4 zwartruggen, 2 baby’s, 3 vrouwtjes en 1 jongvolwassen gorilla.
Van zodra je de berggorilla’s bereikt, krijg je max. 1 uur tijd om hen te observeren en te fotograferen (zonder flits weliswaar!). Zoals aangegeven tijdens de briefing, hou je min. 10 meter afstand en benader je de dieren niet uit eigen beweging. Onze ervaring leert dat berggorilla’s niet terugdeinzen voor fysiek contact met mensen, maar dit wel op hun eigen initiatief. De rangers blijven dichtbij en geven aanwijzingen over waar je het beste staat voor de mooiste foto’s. Geloof ons, dat moment waarop je ze eindelijk met je eigen ogen ziet en hoort communiceren is ronduit magisch! Er is geen beter en leuker gezelschap om je tijd mee door te brengen.
Klik op de afbeelding om alle foto’s in groter formaat te zien.
Na 1 uur tijd met de berggorilla’s keer je terug naar het bezoekerscentrum. De terugweg is minstens even pittig en vaak steiler (naar beneden) dan de heenweg – opnieuw komt je wandelstok en drager van pas!
Bij aankomst in het bezoekerscentrum vindt er nog een plechtig moment plaats. Je krijgt namelijk een Gorilla Tracking Certificate als bewijs dat je voortaan als een ware berggorillatrekker door het leven gaat! Het certificaat is een prachtig souvenir om in te kaderen en deze zeldzame trekking nooit te vergeten.
Gorillatrekkingen zijn belangrijke bronnen van inkomsten voor de lokale gemeenschappen in de trekkingsregio’s. Het biedt inwoners de kans om hun handgemaakte producten te verkopen. Deze ambachtelijke winkeltjes vind je rondom de toegangspoort van de trekkingssector. In de omgeving kun je ook kinderen tegenkomen die je iets willen tonen en daarvoor graag een centje in de plaats willen. In ons geval was dit een mooie kameleon!
Zoals we eerder schreven, raden we ook aan om tijdens de gorillatrekking een drager te in te huren. Niet alleen omdat een drager meer comfort biedt tijdens de trekking, maar ook omdat je hiermee leden van de plaatselijke gemeenschap steunt. Deze mensen zitten namelijk in een roulerend systeem voor dragers. Dit betekent dat je slechts 1 keer per maand aan de beurt komt om drager te zijn, want het aanbod is groter dan de vraag. Bovendien moeten ze zich elke dag aanmelden bij het bezoekerscentrum om te weten of ze aan de beurt zijn, anders zijn ze hun plaats in de ranking kwijt. Voor een extra inkomen – naast hun reguliere job – zijn dragers (en hun familie) dus volledig afhankelijk van reizenden. Een drager inhuren is dus win-win voor iedereen!
Tot slot kun je in Bwindi Impenetrable National Park een community walk doen. Tijdens zo’n wandeling bezoek je de Batwa-pygmeeën, de oorspronkelijke bewoners van het bergregenwoud. Tijdens de tour krijg je de kans om hun ambachten te kopen, zoals houten gorillasleutelhangers, geweven onderleggers, enz. De Batwa is volledig afhankelijk van financiële steun van reizenden. Wij bezochten de Batwa aan Lake Bunyonyi.
Misschien vind je dit ook leuk: Lake Bunyonyi: 10 redenen om het kratermeer te ontdekken
Vind je onze reistips leuk en wil je ons steunen? We waarderen het enorm als je ons steunt door je reis, huurauto, activiteit, of iets anders via onze linkjes te boeken!
© REISVONK – Met een reislustig hart geschreven sinds 2023.
Alle rechten voorbehouden. Zou je zo lief willen zijn om geen inhoud en foto’s van deze site te gebruiken zonder toestemming? Thanks a lot!